Werkgevers zitten momenteel te springen om automonteurs, elektromonteurs, loodgieters, heftruckchauffeurs en logistieke medewerkers in dienst te nemen. Zo is de vraag naar monteurs werktuigbouwkunde in 2019 het sterkste toegenomen sinds 2017 (111%). Binnen de bouw zijn de beroepen van installatiemonteur en loodgieter een plek omhoog geklommen qua populariteit. Wat zijn de populairste banen in de bouw- en metaalsector? En wat houden deze beroepen in?

Bouw
1. Monteur installatietechniek

Als monteur installatietechniek ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het montagewerk bestaande uit gebouw gebonden werktuigkundige installaties en de in je beheer zijnde machines. Daarnaast begeleid assistenten en hulpmonteurs naar een hoger niveau en voer je benodigde administratieve werkzaamheden uit.

 1. Loodgieter (monteur)
  Als loodgieter ben je verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden in de installatietechniek. Hierbij kan men denken aan het plaatsen van leidingwerk, warmtevoorzieningen, isolatie en sanitair. Aan de hand van tekeningen wordt bepaald wat de beste aanpak is voor het project. Daarnaast wordt er actief mee gedacht in ontstane problemen tijdens het desbetreffende project.
 2. Elektromonteur
  Als elektromonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren van elektronische aspecten in bijvoorbeeld een woonhuis of een bedrijf. Aan de hand van diverse bouwtekeningen trek je bijvoorbeeld kabels, monteer je stopcontacten en werk je met kanaalplaten en/ of breedplaatvloeren. Daarnaast houdt je je bezig met het aanleggen van vaste of flexibele pijpen/buizen en je maakt zakeinden. Een elektromonteur is in elk bouwproject inzetbaar.

Metaal
1. Lasser

Als lasser ben je verantwoordelijk voor veel uiteenlopende werkzaamheden. Een greep van deze werkzaamheden zijn het bewerken van producten door middel van plamuren, kitten en/of schuren van metaal. Vanzelfsprekend is het lassen van metaal een groot onderdeel in deze werkzaamheid.

 1. Metaalbewerker
  Een metaalbewerker houdt zich bezig met het produceren van componenten aan de hand van blueprints (opgestelde tekeningen). Daarvoor is hij/zij verantwoordelijk voor het bedienen van een groep machines. Zo kan men denken aan het beheren van diverse machinelijnen, zoals stanslijnen, kantbanken, frontenlijn en zetbanken. Daarnaast is een metaalbewerker verantwoordelijk voor een goede kwaliteit van de producten.
 2. Monteur staalbouw
  Een staalbouw monteur is in staat om staalconstructies in elkaar te zetten. De constructies/frames moeten met behulp van bovenloopkranen in elkaar gezet worden. Accuratesse en kwalitatief werken zijn zeer belangrijkere competenties voor deze functie.

Interesse in een baan in de bouw- of metaalsector?
Bent u op zoek naar een baan of wilt u meer informatie over onze organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je meer!