n de toekomst zal technologie veel banen met eentonige handelingen gaan overnemen. Er blijven dan voornamelijk banen over die flexibel zijn en diversiteit aanbieden. Opleidingen spelen in op specifieke competenties van deze banen en zal dus meer ondersteuning moeten bieden aan studenten. Beroepen zullen in de toekomst constant veranderen waardoor er meer flexibele deeltijd en freelance-banen (ZZP’ers) ontstaan. Welke banen zullen er in de toekomst beschikbaar zijn en wat kunnen ze voor ons betekenen? Dit zijn de ‘five jobs of the future’.

 1. Robotbestuurder
  Robots worden hedendaags al gebruikt in onze maatschappij. Zo voeren geavanceerde medische robots operaties uit in het ziekenhuis. De robots gaan zeer nauwkeurig te werk en werken met meer precisie dan een chirurg. Bovendien worden robots in de bouw en logistiek ingezet. Deze robots zullen ooit volledig geautomatiseerd worden, maar tot die tijd zijn bedrijven op zoek naar robotbestuurders.
 2. Bouwspecialist
  Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om te bouwen. Zo kan je denken aan het bouwen met behulp van 3D-ontwerpen en -printen. Een combinatie met geavanceerde robotica zorgt ervoor dat architecten sneller kunnen werken aan complexere projecten. Tevens krijgen ze een mooier en sneller resultaat aan de hand van deze techniek. Veel bedrijven zullen daarom in de toekomst opzoek zijn naar bouwspecialisten die dit goed beheersen.
 3. Transport-engineer
  Ook transport maakt veel veranderingen door, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van supersnelle treinen. Deze hebben uiteraard onderhoud nodig en daar is een nieuwe generatie engineers voor nodig. Transport zal een zeer belangrijk aspect zijn in onze toekomst, waardoor er meer baangarantie zal zijn in tegenstelling tot vandaag de dag.
 4. Logistiek planner
  In de toekomst zal de logistiek een groot slachtoffer worden van de robotisering. Voorlopig wordt dit nog gedaan door mensen. Het werk zal in complexiteit toenemen, waardoor een beroep meer functie-eisen krijgt. Vandaag de dag zien we dat bijvoorbeeld pakketbezorgers steeds meer administratieve taken erbij krijgen. Functies binnen de logistiek zullen in de toekomst vooral gericht zijn op het plannen van logistieke processen en de coördinatie ervan. Er zal een verschuiving ontstaat naar supply chain management.
 5. Duurzaam bouwer / groene bouwvakker
  Tegenwoordig kom je ze nog niet veel tegen, maar er is een type bouwvakker in opkomst die andere dingen gaat doen dan het stereotype bouwvakker. De groene bouwvakker is gespecialiseerd in duurzame bouwtechnieken om bijvoorbeeld woningen energiebesparender te maken. De huidige bouwvakker dient zich dus nu al te specialiseren op de toenemende vraag naar duurzaam bouwen. Dat zal ook wel nodig zijn, vanwege het feit dat er een robot op de markt is die 1000 stenen per dag metselt.

Word jij onze nieuwe toekomstige werknemer?
Ben jij op zoek naar een baan of wil je meer informatie over ons bedrijf of dienstverlening? Neem dan contact met ons op.